Aby sporządzić 10 porcji kotletów mielonych z mięsa mieszanego, potrzeba 250 g wołowiny bez kości, 450 g wieprzowiny bez kości. Jaką ilość rozbratela wołowego oraz karkówki wieprzowej należy zakupić aby przygotować 60 porcji kotletów, przy założeniu że ubytki z rozbratela stanowią 23% a z karkówki 26%?
Mięso wołowe
123%250g=1m23250g=307,5g (na 10 porcji)
307,5g*6=1845g=1,845kg (na 60 porcji)
‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’'
karkówka
126%450g=1,26450g=567g ( na 10 porcji)
6* 567g=3402g=3,402kg ( na 60 porcji)
II sposób
250g 6=1500g
1500g1,23=1,845g
’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
450g*6=2700g
2700 *1,26=3402g