a) Samożywność
Samożywność, to jak sama nazwa mówi, coś co się samo żywi. Najczęściej są to rośliny.
Rośliny, które są samożywne produkują pokarm same, poprzez fotosyntezę. Polega ona na pobraniu przez daną roślinę: dwutlenku węgla, wody i światła słonecznego i oczywiście chlorofil - zielony barwnik, które rośliny w sobie mają. Produktami tej reakcji biochemicznej są: tlen i glukoza . Rośliny odżywiają się glukozą, a tlen służy ludziom do oddychania. Organizmy, które odżywiają się samożywnie nazywamy autotrofami. Nie wszystkie rośliny są samożywne, niektóre żywią się owadami.
b) Cudzożywność
Cudzożywność to antonim (odwrotnie od) samożywności. Organizmy są cudzożywne, jeżeli nie produkują sobie pokarmu, tylko żerują na innych i najczęsciej je jedzą. Organizmy cudzożywne to najczęściej konsumenci. (w łańcuchu pokarmowym oznacza coś co je coś innego, najczęściej słabszego, mogą to być mięsożercy, jak i roślinożercy).
Więcej jest organizmów cudzożywnych, niż samożywnych
Podział grup organizmów ze względu na odżywianie się
Organizmy Cudzożywne : Zwierzęta,
Organizmy samożywne i cudzożywne (zależy od gatunku) : Protisty, Bakterie, Grzyby
Organizmy Samożywne : Rośliny,