Tytuł:
Rozpuszczalność oliwy w wodzie i roztworze mydła.
Cel:
Porównanie rozpuszczalności tłuszczu w wodzie i w roztworze mydła.
Sprzęt:
2 słoiki, 2 zakrętki, łyżka
Odczynniki:
woda, roztwór mydła, olej jadalny
Czynności:
-nalanie do pierwszego słoika wody
-nalanie do drugiego słoika roztworu mydła
-dodanie do obydwóch słoików po 3 łyżki oleju jadalnego
-zakręcenie słoików i ich wstrząśnięcie
Obserwacje:
W pierwszym słoiku z wodą, po krótkiej chwili od wstrząśnięcia, rozrózniamy dwie warstwy: dolną - wodną oraz górną olejową.
W drugim słoiku z roztworem mydła, nawet po dłuższej chwili od wstrząśniecia, nie widać rozwarstwienia.
Wnioski:
Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, natomiast rozpuszczają się w roztworze mydła.