Bakterie wykorzystywane są na szeroką skalę przez człowieka. W biologicznych oczyszczalniach ścieków rozkładają toksyczne związki organiczne do prostych, nieszkodliwych związków mineralnych, w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są do produkcji niektórych witamin i antybiotyków , zaś w przemyśle spożywczym, do produkcji kiszonek. Na szczególną uwagę moim zdaniem zasługują bakterie mlekowe. Dzięki fermentacji przeprowadzonej przez te mikroorganizmy możliwa jest m.in. produkcja:
- serów
- kiszonej kapusty
- ogórków
- kiszonek dla bydła
Bakterie wywierają również niekorzystny wpływ na inne organizmy. Może to być oddziaływanie pośrednie – poprzez wydzielanie do środowiska toksyn, jak i bezpośrednie – polegające na rozwoju pasożytniczych bakterii w innych organizmach.
Jedną z najbardziej trujących toksyn pochodzenia bakteryjnego jest jad kiełbasiany wydzielany przez beztlenową laseczkę. Bakteria ta rozwija się m.in. w zanieczyszczonych konserwach. Zjedzenie przez człowieka lub zwierzę pokarmu zawierającego niewielkie nawet ilości jadu kiełbasianego może prowadzić do śmiertelnego zatrucia.
W lodach i kremach dogodne warunki rozwoju znajduje gronkowiec złocisty. Zjedzenie toksyny wydzielanej przez tę bakterię prowadzi do zatruć pokarmowych.
Bakterie pasożytnicze rozwijające się w innych organizmach wywołują określone choroby.
Najczęstszymi objawami chorób roślinnych wywoływanych prze bakterie są: nekrotyczne plamy na liściach i owocach, więdnięcie i obumieranie pędów oraz powstawania na rośli, guzów i brodawek. Bakterie chorobotwórcze dostają się do roślin przez zranione miejsce lub naturalne otwory takie jak aparaty szparkowe.