Białka - przyspieszają różne procesy chemiczne które zachodzą w naszym organizmie.Białka występują w mięsię,kaszach,ryżu,jajach kurzych,mleku i jego przetworach,w nasionach roślin strączkowatych.
Woda - w sokach owocowych, w mleku, mięsię,
Tłuszcze - (roślinne)- w czipsach, olejach, ciastach, czekoladzie;
(zwierzęce) - w mięsię, maśle, serach, mleku.
Cukry- węglowodany
-
dostarczają organizmowi energii, energia wyzwalana jest w naszych komórkach w procesie oddychania wewnątrzkomórkowego,
-
organizm wykorzystuje tę energię do pracy mieśni szkieletowych, pracy serca, do komórek nerwowych,
Witaminy - ułatwiają przemianę białek, tłuszczów i cukrów w organizmie; Witaminy występują w owocach, warzywach, w naturalnych sokach.
wapń może naprzykład występować w mleku i jego przetworach