Podane wyrażenia zapisz w postaci sum algebraicznych...

Matematyka - Szkoła ponadgimnazjalna - 1 klasa zobacz inne zadania z matematyki
0


podpis pod obrazkiem

zadanie 33 podpunkt b), c), d)


source: ponadgimnazjalna 1 klasa; zad 33 str 61
flag offensive
uaktualniono 2 lata temu
luna
42729 pkt2
pytanie zadano 2 lata temu
izuskaa16
319 pkt1
add comment
1 odpowiedź:

Autor pytania wybral te odpowiedz jako najlepsza

1

zadanie 33 str 61
Podane wyrażenia zapisz w postaci sum algebraicznych, a nastepnie oblicz ich wartość liczbową. x=-2\\sqrt3
b) 5(x+3)^2-5(x-4)(x+4)+(x+1)^3=
5(x^2+6x+9)-5(x^2-16)+x^3+3x^2+3x+1=
5x^2+30x+45-5x^2+80+x^3+3x^2+3x+1=
x^3+3x^2+33x+126=
(-2\\sqrt3)^3+3(-2\\sqrt3)^2+33*(-2\\sqrt3)+126=
-8*3\\sqrt3+3*4*3-66\\sqrt3+126=
-24\\sqrt3+36-66\\sqrt3+126=162-90\\sqrt3 rozwiązania sprawdzone

c)
\\frac{(x-y)(3x+y)-(3x-2y)^2-10xy}{5(2x-y)^2-4(x+y)^2+28xy}= gdy x = - 2, y = 3

\\frac{3x^2+xy-3xy-y^2-(9x^2-12xy+4y^2)-10xy}{5(4x^2-4xy+y^2)-4(x^2+2xy+y^2)+28xy}=

\\frac{3x^2-2xy-y^2-9x^2+12xy-4y^2-10xy}{20x^2-20xy+5y^2-4x^2-8xy-4y^2+28xy}=

\\frac{-6x^2-5y^2}{16x^2+y}=\\frac{-6*(-2)^2-5*3^2}{16*(-2)^2+3^2}=\\frac{-24-45}{64+9}=-\\frac{69}{73}
rozwiązania sprawdzone

permanent link | flag offensive
uaktualniono 2 lata temu
answered 2 lata temu
luna
42729 pkt2
add comment


Czy ta odpowiedź Ci pomogła?   
Your answer:
You are now not logged in but you can answer first and then login

Jeżeli chcesz wstawić wzór matematyczny, możesz to łatwo zrobić. Sprawdź tutaj jak to zrobić.

toggle preview