Pan Leszek, właściciel restauracji, ustala ceny w następujący sposób:
- Oblicza, ile kosztowały wszystkie składniki potrzebne do przygotowania potrawy.
- Mnoży otrzymaną kwotę przez 3.
- Do kwoty z punktu 2. pan Leszek dolicza 7% VAT. Otrzymana kwota to cena podawana w menu.
a) Jaką kwotę zapłaci klient w restauracji pana Leszka za danie o nazwie Polędwiczka wieprzowa na grilowanych pomidorach w sosie estragonowym, jeśli produkty potrzebne do przygotowania tego dania kosztowały 8 zł?
b) Popatrz na fragment menu z restauracji pana Leszka (dane z menu podane na dole). Oblicz, ile kosztowały produkty potrzebne do przygotowania deserów wymienionych w menu i jakie kwoty VAT odprowadza pan Leszek do skarbu państwa od każdego z tych deserów.
MENU:
carpaccio ze śliwek
w sosie cynamonowym 9,63 zł
z gałką lodów orzechowych
tarta z owocami
w sosie malinowym 16,05
naleśniki z pomarańczami
w sosie z białej czekolady 19,26 zł
źródło: