W spółce prowadzacej działalność gastronomiczną na dzień 31 marca br. wyszczególniono następujące składniki majątku i źródła finansowania:
maszyna zmywająca 5 000;-
gotówka w kasie 800;-
fax 1 000;-
telefony 4 szt. 1 600;-
samochód 40 000;-
zobowiazania wobec dostawców 10 000;-
produkty żywnościowe trwałe 1 500;-
komputery 12 000;-
obligacje 3 000;-
oprogamowanie komputerowe 5 000;-
zobowiązania wobec pracowników 4 500;-
wyposażenie kuchni 40 000;-
kredyty długoterminowe 30 000;-
kredyty krótkoterminowe 15 000;-
materiały biurowe 2 000;-
środki na rachunku bankowym 3 500;-
należności 1 000;-
…
Na podstawie powyższych danych :
- pogrupuj aktywa i pasywa według pozycji bilansu
- sporządź uproszczony bilans na dzień 31 marca
- ustal wysokość kapitału udziałowego
źródło: