Zagadnienia:
1.Co to są tłuszcze?
2.W jaki sposób otrzymuje się tłuszcze?(równanie,wzór tłuszczy)
3.Właściwości tłuszczy.
4.Podział tłuszczy(zwierzęce itp, stałe itp.)
5.Jakim przemianom ulegają w organizmie i co dają?
6.Na czym polega utwardzanie tłuszczów?
7.Próba alkinowa
8.Czym są białka?
9.Jak są zbudowane?
10.Jakie właściwości mają białka?
11.Koagulacja, denaturacja- co to jest?
12.Na czym polega ksantoproteinowa i biuretowa?
13.Jakim przemianom ulegają białka w organizmie?
14.Czym są cukry?
15.Glukoza,sacharoza,skrobia,celuloza- wyjaśnij.
16.Wzory wymienionych powyżej cukrów, cechy charakterystyczne, występowanie.
17.Reakcja fotosyntezy,reakcja oddychania wewnątrz komórkowego, próba Trommera, hydroliza sacharozy, reakcja skrobi z jodyną-na czym polegają?
źródło: