olej-5%
koncentrat pomidorowy-5%
cebula-5%
ogórki kiszone-23%
przyprawy-2%
kapusta-60%
a)
Ile dag poszczególnych produktów musi zakupić, aby przygotować 2 kg surówki?
2\ kg=200\ dag
5\%*200\ dag=\frac{5}{\not100^1}*\not200^2=10\ dag , po 10 dag: olej, koncentrat, ogórki
23\%*200dag=\frac{23}{\not100^1}*\not200^2=46\ dag , ogórki
2\%*200dag=\frac{2}{\not100^1}*\not200^2=4\ dag , przyprawy
60\%*200\dag =\frac{60}{\not100^1}*\not200^2=120\ dag , kapusta
sprawdzenie:
3 * 10dag + 46dag + 4dag + 120dag = 200dag = 2kg
b)
Ile dag surówki trzeba przygotować, aby zużyć 5 dag ogórków?
z proporcji:
23% — 5dag
100% – x[dag]
-----------------
23\%*x=100\%*5
x=\frac{500\%}{23\%}
x\approx22[dag] <-- odpowiedź
sprawdzenie:
\frac{5dag}{22dag}*100\%=\frac{500}{22}\%\approx23\%