W butli fermentacyjnej znajdowało się 12kg roztworu cukru w przeliczeniu na glukozę. W wyniku fermentacji alkoholowej do otoczenia wydzieliło sie 672 dm3 CO2. OBLICZ:
1.poczatkowa mase glukozy 2.mase glukozy ktora ulegla fermentacji 3.mase wydzielonego CO2 4.mase powstalego etanolu 5.Stezenie procentowe alkoholu w roztworze pofermentacyjnym.
Z gory dziekuje
źródło:
C6H12O6 ==drożdże==> 2 C2H5OH + 2 CO2 ( W WARUNKACH NORMALNYCH) 1 . i 2 . - takie same obliczenia
UKŁADAMY PROPORCJE:
342 g glukozy - 2 * 22,4 dm3 CO2 x g glukozy - 672 dm3 CO2
x = (342672)/(222,4)
x = 5,130 kg glukozy
3.mase wydzielonego CO2
22,4 dm3 CO2 - 44 g 672 dm3 CO2 - x g
x = (672*44)/22,4 = 1320 g CO2
4.mase powstalego etanolu
2*22,4 dm3 CO2 - 46 g C2H5OH 672 dm3 CO2 - X g C2H5OH
x = (67246)/(222,4) = 690 g C2H5OH
5 .
Cp = (ms*100%)/mr
Cp = (690*100%)/12000 = 5,75%